Децата усвояват по-лесно положителни примери и се учат от книги, в

...
Децата усвояват по-лесно положителни примери и се учат от книги, в
Коментари Харесай

Кои герои възпитават децата

Децата усвояват по-лесно положителни образци и се учат от книги, в които основните герои са хора, а не животни, облечени в облекла и с държание на хора, сходно на Котарака в чизми. Това установиха учени от университета на Торонто.

Децата, включени в изследването им, са на възраст сред 4 и 6 години. След четене на приказки те обсъждали характера на героите и какво са разбрали от книгите, написа Prothom Alo. 

В хода на изследването хлапетата слушали приказки. за хора или животни, които носели човешки облекла, говорили с човешки глас и имали държание на хора. Всеки роман учил децата да поделят, това което имат, с останалите. А след края на приказката учените оценявали равнището на алтруизъм и до каква степен държанието на децата се въздейства от прочетеното.

Така учените открили, че децата по-лесно усвояват поучения и държание, когато героите в приказите са хора, а не животни. „ Защото животните им липсват човешки качества “, изясняват малчуганите.

„ За децата е по-лесно да ползват познания от обстановки и истории с действителни хора. Поуките от тях се възприемат по-лесно и са от изгода в всекидневието им “, разяснява психоложката Патрисия Ганеа, началник на изследването.

Децата не се отъждествяват с героите, в случай че те са човекоподобни животни. Затова сходни приказки не повлияват на алтруизма им, изясняват учените.

„ За родители и за възпитатели е значимо деликатно да сортират книгите, в случай че желаят да реализират образователен резултат, смяна на държанието и създаване на избран вид държание у децата “, изясняват учените. И поучават родителите да четат истории, в които основните настоящи лица са хора.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР